haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Carbonara

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczna i prosta carbonara jest doskonałym rozwiązaniem w chwilach kiedy musimy zrobić szybki obiad lub...romantyczna kolację ;)

Carbonara

Składniki:

Carbonara

 

  • 1 cebula
  • 100 g szynki drobiowej lub boczku wędzonego
  • 150 g serka topionego (1,5 opakowania)
  • 200 g śmietany kremówki
  • 400 g makaronu świderki, lub kokardki
  • pieprz, bazylia, oregano
  • olej

Sposób przygotowania:

Carbonara
Makaron ugotować al dente. Po ugotowaniu odcedzić ale NIE ZALEWAĆ ZIMNĄ WODĄ! Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, wrzucić do tego pokrojona w cienkie paseczki lub kostkę szynkę lub boczek. Po podsmażeniu,dorzucić na patelnię serek topiony, a kiedy zacznie się rozpuszczać wlać śmietanę i mieszać. Przyprawić pieprzem, bazylią i oregano (sól rzadko jest potrzebna, bo serek jest dość słony). Wrzucić odcedzony makaron na patelnię z sosem i delikatnie wymieszać.