Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Carbonara z cukinią i szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

To pyszne i sycące danie przygotowuje się tyle co gotuję się makaron. Słynna włoska carbonara podawana jest z boczkiem, ja zaś zamieniłam go na szynkę, a do sosu dodałam cukinię, przez co danie nie jest suche i można je odgrzewać.

Carbonara z cukinią i szynką

Składniki:

Carbonara z cukinią i szynką

 

  • 200g cukinii,
  • 200g szynki,
  • 200g makaronu rurki,
  • 1,5 +1 łyżka masła,
  • 1,5 łyżki oliwy,
  • 3 żółtka,
  • 200g śmietany kremówki,
  • sól,
  • pieprz,
  • ewentualnie 4 łyżki parmezanu

Sposób przygotowania:

Carbonara z cukinią i szynką
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki. Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy 1 łyżkę masła i cukinię, smażymy razem 3 minuty. Mieszamy ze sobą pozostałe masło, oliwę, żółtka i kremówkę aż uzyskamy kremową konsystencję. Sos wlewamy do cukinii i szynki i całość smażymy jeszcze 1 minutę. W tym czasie sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na patelnię wrzucamy makaron, zdejmujemy z ognia, mieszamy i od razu podajemy. Życzę smacznego :) Uwaga: Do sosu można dodać również starty parmezan. Dodajemy go wtedy, gdy do sosu dodajemy makaron.