SUPERPRZEPIS

Carbonara z penne

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Carbonara z penne Więcej zdjęć (5)

Włoska potrawa która idealnie przyjęła się w kuchni polskiej...

Składniki:

Carbonara z penne

 

  • 150 g wędzonego boczku
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 żółtka
  • 1/2 sztuki cebuli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu białego
  • szczypta soli do smaku
  • 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 100 g startego parmezanu ewentualnie goudy
  • 1 łyżka masła
  • 300 g makaronu penne

Sposób przygotowania:

Carbonara z penne
Boczek i obraną cebulkę drobno kroimy w kostkę wkładamy wszystko na patelnię dodając łyżkę masła i przesmażamy na złocisty kolor.Przełożyć do rondelka.

Żółtka dobrze roztrzepać ze śmietaną dodając suszoną natkę pietruszki,wlać do boczku i dusić na wolnym ogniu energicznie mieszając aż sos zacznie gęstnieć .Mieszać cały czas aby nie powstały grudki!


Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Makaron ugotować w między czasie tak jak w przepisie na opakowaniu,wyłożyć na talerze polać sosem i posypać startym parmezanem.

Pychotka!
Carbonara z penne
żółtka dobrze roztrzepać ze śmietaną doprawić natką pietruszki
Carbonara z penne
wędzony boczek i cebulę kroimy w kostkę
Carbonara z penne
przesmażamy na patelni na rozgrzanym masełku
Carbonara z penne
do boczku wlewamy masę śmietanowo jajeczną i mieszamy

Tagi:

makaron