Książka Kucharska: Kuchnia włoska wieszjak.pl

Carpaccio

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polędwicę owinąć folią spożywczą i schłodzić w zamrażalniku, żeby stwardniała (około 25 min), po wyjęciu pokroić długim nożem na b

Carpaccio

Składniki:

Carpaccio

 

  • 250 g polędwicy wołowej;
  • 60 g parmezanu (2 łyżki);
  • cytryna;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • 2 łyżki kaparów;
  • garść listków rukoli;
  • pieprz w młynku;
  • sól;
  • pesto bazyliowe (dowolnie)

Sposób przygotowania:

Carpaccio
Polędwicę owinąć folią spożywczą i schłodzić w zamrażalniku, żeby stwardniała (około 25 min), po wyjęciu pokroić długim nożem na bardzo cienkie, prawie przezroczyste plasterki. Jeśli plasterek się porwie – nie szkodzi. Rozłożyć polędwicę na 4 talerze. Skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć, oprószyć parmezanem startym na cienkie płatki. Posypać kaparami, przybrać listkami rukoli. Carpaccio można odstawić do lodówki na kilka minut uprzednio przykrywając folią. Do stołu podać młynek z pieprzem. Można ozdobić kleksem z bazyliowego pesto.

Tagi:

kapary pesto