MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Carpaccio z buraków 3

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepyszne wegetariańskie carpaccio z gotowanych buraków

Carpaccio z buraków 3 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Carpaccio z buraków 3

 

  • 2 buraki
  • łyżeczka kaparów
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka musztardy
  • kilka ziarenek pieprzu
  • sól
  • łyżka octu balsamicznego
  • garść rukolii

Sposób przygotowania:

Carpaccio z buraków 3
Dwa buraki średniej wielkości gotujemy w skórce na parze. Zostawiamy do ystygnięcia, obieramy po czym kroimy je najcieniej, jak się tylko da na plasterki. Rukolę płuczemy, osączamy na sicie i wykładamy równomiernie na półmisku. Buraki rozkładamy na rukoli, ale tak, aby nie przykryć jej całkowicie. Przygotowyjemy sos balsamiczny. Do filiżanki wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, łyżeczkę musztardy i łyżkę octu balsamicznego oraz kilka ziarenek kolorowego pieprzu roztłuczonych lekko w moździerzu. Wszystkie składniki mieszamy energicznie, aż uzyskamy gęstą emulsję. Sosem polewamy zarówno buraki, jak i rukolę. Całość posypujemy kaparami. Możemy wstawić do lodówki na pół godziny, żeby smaki się przegryzły.
Carpaccio z buraków 3
Buraki gotujemy w skórce na parze, studzimy i obieramy
Carpaccio z buraków 3
Buraki kroimy na plasterki najcieniej, jak się da
Carpaccio z buraków 3
Rukolę płuczemy i rozkładamy równomiernie na talerzu
Carpaccio z buraków 3
Wykładamy pokrojone buraki i polewamy balsamicznym sosem

Tagi:

kapary buraki