jagna

jagna

Szef Kuchni
[Przepisów: 18]

Carpaccio z mozzarelli i pomidorów

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Mozzarellę osączyć z zalewy i ostrym nożem pokroić w cienkie plasterki

Carpaccio z mozzarelli i pomidorów

Składniki:

Carpaccio z mozzarelli i pomidorów

 

 

Sposób przygotowania:

Carpaccio z mozzarelli i pomidorów
Mozzarellę osączyć z zalewy i ostrym nożem pokroić w cienkie plasterki.



Pomidory sparzyć lekko i obrać ze skórki, a następnie pokroić w plastry. Idealnie, jeśli uda nam się osiągnąć taką samą ilośc plastrów sera i pomidorów.



Na dużym płaskim talerzu ułożyć przemiennie plastry pomidorów i mozzarelli. Całość polać octem winnym, w ilości takiej, jaką lubimy. Posolić i popieprzyć do smaku. Posypać posiekanymi listkami świeżej bazylii. Udekorować oliwkami lub innymi piklami.



Sałatka świetnie nadaje się na przystawkę, śniadanie lub lekką kolację. Najlepiej podawać ją z bagietką lub pieczywem czosnkowym, posmarowanym masłem.

Tagi:

pomidory