Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Cavatappi z mięsem i kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Makaron cavatappi z mięsnym sosem śmietanowym i nutką orientu... Pomysł na smaczny, szybki w przygotowaniu obiad:)

Cavatappi z mięsem i kukurydzą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cavatappi z mięsem i kukurydzą

 

  • 400 g makaronu cavatappi
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka przyprawy do dań z makaronu
  • 1 łyżeczka czosnku staropolskiego
  • sól czosnkowa do smaku
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • sól do smaku
  • 2 łyżki pszennej mąki
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1/2 puszki kukurydzy

Sposób przygotowania:

Cavatappi z mięsem i kukurydzą
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić. Przygotować wszystkie przyprawy i zioła. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Do cebuli dodać przygotowane przyprawy, chwilę razem podsmażać. Dodać mięso. Smażyć, co chwilę mieszając, aż mięso się zetnie. Mięso oprószyć mąką, szybko wymieszać. Do mięsa dodać wodę, śmietanę i odsączoną kukurydzę. Wymieszać, chwilkę razem pogotować. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli czosnkowej. Do mięsnego sosu dodać ugotowany makaron i dokładnie wymieszać.
Cavatappi z mięsem i kukurydzą
Zioła i przyprawy dodane do zeszklonej cebuli.
Cavatappi z mięsem i kukurydzą
Mięso dodane do podsmażonej z przyprawami cebuli.
Cavatappi z mięsem i kukurydzą
Podsmażone mięso oprószone pszenną mąką.
Cavatappi z mięsem i kukurydzą
Woda śmietana i kukurydza dodane do podsmażonego mięsa.