Jenny Morris

Jenny Morris

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Cebula faszerowana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Cebula faszerowana świeżym tymiankiem, aromatycznym kozim serem i suszonymi pomidorami, to idealna przekąską na ciepło.

Cebula faszerowana

Składniki:

Cebula faszerowana

 

  • 4 duże cebule
  • 150 g koziego sera
  • 50 g bułki tartej, najlepiej domowej, grubo startej
  • 8 suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki świeżego tymianku
  • 2 łyżki świeżej pietruszki
  • 2 łyżki pancetty lub boczku ( opcjonalnie)
  • 3 łyżki stołowe orzeszków pinii
  • Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Cebula faszerowana
1.Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wrzuć całe cebule do dużego garnka, zalej wodą, posól i gotuj przez 10 minut. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia. Gdy wystygnął przekrój w poprzek na pól. Bardzo delikatnie wyjmij środki tak by zostały tylko 2-3 wierzchnie warstwy. Środki pokrój w kostkę.

2.Na dużej patelni podsmaż boczek, dodaj tymianek i czosnek i trochę oliwy z oliwek. Później dodaj suszone pomidory, pietruszkę, więcej tymianku, 2 łyżki orzeszków pinii i gotuj aż cebula zmięknie.

3.Weź dużą miskę i i wsyp do niej część bułki tartej, dodaj kozi ser i zmieszaj wszystko przy pomocy widelca.

4.Dodaj tymianku i wcześniej przygotowany farsz, posyp pietruszką i porządnie wymieszaj. Teraz nadziej połówki cebuli farszem i posyp jeszcze trochę bułką tartą i orzeszkami.

5.Ułóż cebulę w naczyniu żaroodpornym i piecz przez godzinę. Gdy stanął się złociste wyjmij z piekarnika i delikatnie skrop oliwą z oliwek. Można je podawać z risotto, polentą lub na dużym liściu zielonej sałaty.