Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Cebula nadziewana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Doskonała przekąska przed Tv, dobra na ciepło, jak i na zimno

Cebula nadziewana Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Cebula nadziewana

 

  • 4 cebule
  • 150g pieczarek
  • filet z kurczaka
  • 1/2 pora(część biała)
  • garść startego parmezanu
  • 1/2 natki pietruszki
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu młotkowanego z kolendrą
  • szklanka bulionu drobiowego(u mnie rosół)

Sposób przygotowania:

Cebula nadziewana
Cebulę obieramy z łupin, dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, następnie ścinamy "daszek" i łyżką wydrążamy cebule. Przygotowanie farszu: pieczarki kroimy w drobną kostkę, umytego i osuszonego pora kroimy w plastry, potem jeszcze na cztery części, przekładamy do miski, następnie kroimy (także w kostkę) fileta uprzednio oczyszczonego z błon, dodajemy do pieczarek. Siekamy natkę pietruszki, wkładamy do miski, na koniec jeszcze starty parmezan (zostawiamy trochę, aby obsypać wierzch cebuli z nadzieniem) plus przyprawy, mieszamy. Do naczynia żaroodpornego wkładamy cebule, nadziewamy farszem, obsypujemy pozostałym parmezanem, podlewamy bulionem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C około 30-35 minut. *Jeżeli cebula wydrążona ma więcej niż jedną warstwę wtedy czas pieczenie się wydłuża - musimy sprawdzać kiedy będzie miękka;)
Cebula nadziewana
Cebula nadziewana - tutaj w przekroju pokazana