Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Cebula nadziewana ryżem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Cebula nadziewana ryżem z pieczarkami to świetny dodatek do mięsa i sosu,

Cebula nadziewana ryżem i pieczarkami

Składniki:

Cebula nadziewana ryżem i pieczarkami

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Cebula nadziewana ryżem i pieczarkami
Ryż ugotować na sypko w 1 szkl osolonej wody, ostudzić. Cebule obrać, odciąć górę na 1/3 wysokości, wydrążyć środki pozostawiając wierzchnią warstwę z trzech liści. Wydrążone cebule odłożyć, a wydrążone resztki drobno pokroić i zeszklić na rozgrzanym oleju. Na oddzielnej patelni podsmażyć drobno posiekane pieczarki (zostawić 2 łyżki). Do ugotowanego zimnego ryżu dodać podsmażoną cebulę, jajka, pieczarki, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Cebulę wewnątrz oprószyć solą, napełnić farszem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu, skropić wodą, przykryć. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do miękkości cebuli. Do odłożonych pieczarek wlać śmietanę wymieszaną z mąką, zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gęsty sos wyłożyć na cebulę, posypać startym serem, włożyć do piekarnika, zapiec.