ewaeu

ewaeu

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 219]

Cebulaczki - pikantne drożdżowe bułeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo lubimy takie cebulaczki - pikantne bułeczki. Można podać na śniadanie, albo kolację, albo mogą być też doskonałym dodatkiem na spotkaniu przy kuflu piwa.

Cebulaczki - pikantne drożdżowe bułeczki

Składniki:

Cebulaczki - pikantne drożdżowe bułeczki

 

 

 

  • 100 g sera żółtego gouda

Sposób przygotowania:

Cebulaczki - pikantne drożdżowe bułeczki

ETAP 1:

W filiżance wymieszać drożdże z cukrem. Poczekać chwilę, aż się rozpuszczą.

Mąkę wymieszać z wodą, dodać drożdże i olej.

Wyrobić ciasto i pozostawić na ok 20 min, żeby wyrosło.

Cebulę pokroić w kosteczkę, albo zetrzeć na tarce do warzyw i zeszklić na oleju. Dodać paprykę, pieprz, sól i wystudzić.

Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Ciasto podzielić na 4 części i uformować placki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na ok 15 min do wyrośnięcia.

Po środku każdego placka zrobić wgłębienie i nałożyć porcję cebuli.

Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 min.

Wyjąć blaszkę, nałożyć ser na każdy placek i zapiekać jeszcze do rozpuszczenia się sera.

Podawać ciepłe np. z ketchupem.