graciana3

graciana3

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 245]

cebulaki 6

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

cebulaki podaję z czerwonym barszczem

cebulaki 6

Składniki:

cebulaki 6

 

  • 0,5 kilograma mąki
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka mleka
  • 10 deko masła
  • 5 deko drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżki soli
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki maku
  • 2 białka do smarowania

Sposób przygotowania:

cebulaki 6
mąkę wsypać do dużej miski dodać sól,i żółtka,drożdże rozpuścić w cukrze i mleku, rozpuszczone wlać do mąki,ze wszystkich składników wyrobić ciasto,pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło i dalej wyrabiać ,po wyrobieniu ciasto odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia,cebulę obrać pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor,gdy ciasto wyrośnie urywać z cista małe kawałki i formować nieduże kulki ,każda kulkę posmarować roztrzepanym białkiem i posypać je makiem,na wierzch posypać je podsmażoną cebulą i,piec prze 20 minut w temperaturze 180 stopni

Tagi:

mak