aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 200]

Cebulaki, czyli placki z cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Cebulaki to tradycyjna potrawa kuchni lubelskiej. Tradycyjnie robi się je z ciasta drożdżowego, zapiekanego z cebulą oraz makiem. Jako, że ja za makiem nie przepadam to dzisiejsza wersja jest właśnie bez niego.

Cebulaki, czyli placki z cebulą

Składniki:

Cebulaki, czyli placki z cebulą

Ciasto

  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • ok. 40 g świeżych drożdży
  • ok. 3/4 - 1 szklanki ciepłej wody
  • 1 jajko do posmarowania ciasta

Farsz

  • 3 cebule
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka tłuszczu do podsmażenia

Sposób przygotowania:

Cebulaki, czyli placki z cebulą

Ciasto

Cebulaki, czyli placki z cebulą

Na początku przygotuj zaczyn: do kubka rozkrusz drożdże, dodaj cukier, ok 1/2 szklanki cieplej wody oraz ok 2 łyżek mąki. Całość dokładnie wymieszaj o odstaw w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować i pięknie wyrósł. Pozostałą mąkę oraz sól przesyp do większej miski.

Gotowy zaczyn przełóż do miski z mąką i delikatnie wymieszaj, następnie stopniowo dodawaj ciepłą wodę. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, ponieważ po wyrobieniu wszystkie składniki powinny się ładnie połączyć, a konsystencja być miękka i elastyczna. Gotowe ciasto odstawiamy do rośnięcia ( ok 15-20 min powinno wystarczyć). W tym czasie przygotuj farsz.

Farsz

Cebulaki, czyli placki z cebulą

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, ale tak aby ciągle była biała. Pod koniec posyp solą, jeszcze chwilkę podsmaż i odstaw do ostygnięcia.
Z wyrośniętego ciasta, odrywaj po małym kawałku i formuj kulkę ( jak na bułkę), następnie za pomocą wałka lub ręcznie rozwałkuj na placek o grubości ok 0,5 cm. Pamiętając, aby na środku placuszka zrobić nieco większe wgłębienie. Następnie nałóż porcję farszu, delikatnie przyciśnij go to ciasta i ponownie odstaw do rośnięcia na ok 10 - 15 min.