jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Cebulaki z soczewicą i sosem bolońskim.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Zapiekane cebule w wersji wegetariańskiej.Cebula to naturalny antybiotyk, więc dobrze coś takiego zjeść w czasie przedwiośnia.

Cebulaki z soczewicą i sosem bolońskim.

Składniki:

Cebulaki z soczewicą i sosem bolońskim.

 

  • 8 cebul czerwonych
  • 1 słoik sosu bolońskiego
  • 1 szklanka soczewicy
  • 10 dag żółtego sera
  • pieprz, sól do smaku
  • 1 łyżka miodu
  • rukola

Sposób przygotowania:

Cebulaki z soczewicą i sosem bolońskim.
Obrane cebule odcinamy z dołu i góry (górę zachowujemy na kapelusik). W cebuli wydrążamy za pomocą specjalnej łyżeczki środek zostawiając ok 1 cm brzegu. Ugotowaną soczewicę (czerwona gotuje się krótko po uprzednim namoczeniu) mieszamy z sosem, miodem i startym serem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Takim farszem napełniamy cebulowe kubeczki i zapiekamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce przez około 30 minut. Podajemy na listkach sałaty.