Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Cebulowe placki ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Domowe placki ziemniaczane z cebulą mają idealny smak kiedy podamy je z cukrem lub śmietaną. Spiszą się również podając z gulaszem.

Cebulowe placki ziemniaczane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cebulowe placki ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Cebulowe placki ziemniaczane
Ziemniaki i cebule obieramy, płuczemy. Ziemniaki i cebulę trzemy lub mielimy w maszynce. Odcedzamy z soku. Dodajemy jajko oraz mąkę - około 3-4 czubate łyżki, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy porcję placków i smażmy z dwóch stron do zarumienienia. Podajemy z cukrem, śmietaną lub gulaszem.
Cebulowe placki ziemniaczane
ziemniaki oraz cebule obieramy i płukamy
Cebulowe placki ziemniaczane
cebulę i ziemniaki trzemy dodajemy jajko
Cebulowe placki ziemniaczane
dodajemy mąkę do całości i doprawiamy - mieszamy
Cebulowe placki ziemniaczane
na rozgrzany olej nakładamy porcję placków