Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Cebulowy gulasz z serduszek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taki gulasz "chodził" za mną już od dawna, więc musiałam go przygotować. Doskonała potrawa obiadowa na chłodne dni.

Cebulowy gulasz z serduszek

Składniki:

Cebulowy gulasz z serduszek

 

  • 50 dkg serduszek z kurczaka
  • 2 łyżki pszennej mąki
  • olej do smażenia
  • 2 duże cebule
  • sól do smaku
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • pieprz do smaku
  • 1 duża szczypta mielonego kminku
  • 1 kostka bulionu z grzybami leśnymi

Sposób przygotowania:

Cebulowy gulasz z serduszek

Etap 1

Cebulowy gulasz z serduszek
Oczyszczone i osuszone serduszka obtoczone w pszennej mące.

Serduszka oczyścić, umyć, osuszyć i obtoczyć w mące.

Etap 2

Cebulowy gulasz z serduszek
Obtoczone w mące serduszka rumienione na rozgrzanym oleju.

W brytfannie rozgrzać trochę oleju. Zrumienić na nim serduszka.

Etap 3

Cebulowy gulasz z serduszek
Pokrojona w piórka cebula dodana razem z przyprawami do serduszek.

Cebule obrać, pokroić w piórka, dodać do serduszek. Dodać też trochę soli i pieprzu, paprykę mieloną, kminek i kostkę bulionową. Wszystko chwilę razem podsmażać.

Etap 4

Cebulowy gulasz z serduszek
Półtorej szklanki wody wlane do podsmażonych z cebulą serduszek.

Wlać 1,5 szklanki wody.

Etap 5

Cebulowy gulasz z serduszek

Dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu zamieszać. W razie potrzeby dolać trochę więcej wody. Na koniec można doprawić do smaku jeszcze odrobinką soli jeśli to potrzebne.