Cenne właściwości głogu

Jest to piękne zioło zarówno w okresie kwitnienia, jak również przy dojrzewaniu owoców. Poczytajcie o głogu.

         
ocena: 3/5 głosów: 3
Cenne właściwości głogu

Głóg może rosnąć wszędzie, nie wymaga zbyt dobrej gleby, nie jest rośliną wymagającą.
Najbardziej ceniony głóg jest z białymi lub bladoróżowymi kwiatami, ponieważ zawiera nie tylko witaminy B, C i wiele soli mineralnych, ale także garbniki i fenolokwasy.

Napój z głogu łagodzi zaburzenia krążenia, reguluje pracę mięśnia sercowego oraz zwalcza nadciśnienie.
Z głogu możemy robić napar, który złagodzi bóle reumatyczne, stawowe oraz mięśniowe. Aby przygotować taki napój wystarczy niewiele. Kruszymy łyżeczkę kwiatów i liści i zalewamy szklanką gotowanej wody, następnie parzymy pod przykryciem przez około 25 min. Przecedzić i pić rano i wieczorem po pół szklanki. Taki napar może pomóc również w zaburzeniach krążenia, zwalczyć nadciśnienie, a także regulować pracę mięśnia sercowego.
Owoce głogu zawierają dużo witamin A, C, E, beta karotenu, oraz wiele składników odżywczych. Z owoców głogu możemy też robić konfitury, które są smaczne i aromatyczne, zmniejszają one ryzyko wystąpienia miażdżycy.

Do zrobienia tych zdrowych konfitur potrzebujemy 0,70 kg. owoców głogu i tyle samo cukru. Owoce należy dobrze umyć i usunąć pestki, włożyć do rondla zalać wrzącą wodą, aby zakryły owoce, gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy cukier i gotujemy 15 min. mieszają zdejmujemy z ognia i zostawiamy na noc. Rano odlewamy syrop i gotujemy go przez 5 min. znowu wkładamy owoce i gotujemy dalej około 10 min. Gorące wkładamy do słoików i stawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Wszystkie te napoje, nalewki, herbatki czy konfitury przygotowane z głogu są zdrowe i pomagają w leczeniu wielu dolegliwości.


Polecamy: przepis na nalewkę z głogu >>>