Smakowite Jadło

Smakowite Jadło

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 31]

Chaczapuri z wołowiną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Chaczapuri to tradycyjny gruziński placek drożdżowy zapiekany w różnych wariantach. Zazwyczaj występuje z serem lub pastą z czerwonej fasoli. Jest świetnym pomysłem na przyjęcie - goście będą zachwyceni.

Chaczapuri z wołowiną Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Chaczapuri z wołowiną

Składniki na zaczyn

Składniki na placki

Składniki na farsz

Sposób przygotowania:

Chaczapuri z wołowiną

Przygotowanie zaczynu

Zmieszać drożdże z dodatkiem cukru oraz mąki. Dodać 1/2 szkl. ciepłego mleka (nie może być gorące) i wymieszać aby nie było grudek. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min. do wyrośnięcia.

Przygotowanie farszu

Cebulkę oraz pora pokroić w krążki i podsmażyć z niewielką ilością oliwy. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć do miękkości. Do podsmażonych warzyw dodać mieloną wołowinę oraz wędzoną paprykę i smażyć ok. 5-7 min.
Na koniec przyprawić do smaku papryką ostrą, solą oraz pieprzem i dodać posiekaną świeżą kolendrę. Wystudzić.

Przygotowanie placków

Mąkę przesiać do miski, dodać zaczyn, roztopione masło połączone z wodą oraz sól. Wyrabiać masę do chwili kiedy przestanie odstawać od miski ale jeszcze będzie się kleić. Powstałe ciasto uformować w kulkę i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto odgazować pięścią i podzielić na ok. 6 części.
Każdą część rozwałkować na placek i nadziewać przygotowanym farszem.
Brzegi placka dokładnie skleić, zakrywając farsz.
Placuszki smażyć na patelni z obu stron na złoto.

Chaczapuri z wołowiną
Chaczapuri to tradycyjny gruziński placek drożdżowy zapiekany w różnych wariantach.
Chaczapuri z wołowiną
Pokrojoną cebulkę zasmażamy na patelni razem z porem
Chaczapuri z wołowiną
Do podsmażonej cebulki dodajemy paprykę.
Chaczapuri z wołowiną
Do podsmażonych warzyw dodajemy wołowinę
Chaczapuri z wołowiną
Ciasto na chaczapuri po nagnieceniu i uformowaniu w kulkę musi wyrosnąć
Chaczapuri z wołowiną
Wyrośnięte ciasto (podzielone na części) wałkujemy na placek i nakładamy farsz
Chaczapuri z wołowiną
Brzegi placka napełnionego farszem zlepiamy i formujemy
Chaczapuri z wołowiną
Uformowane placki smażymy na patelni z minimalną ilością oleju