anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Chałka

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Świetnie smakuje z masłem, dżemem i bez dodatków zaraz po upieczeniu, a także na drugi dzień.

Chałka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chałka

 

 

Sposób przygotowania:

Chałka
Drożdże rozcieram z łyżeczką cukru, dodaję łyżkę mąki i dwie łyżki letniego mleka, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.
Do miski przesiewam mąkę, dodaję gotowy rozczyn, roztrzepane jajko i żółtko, sól. Wlewam letnie mleko z rozpuszczonym w nim cukrem i roztopione i przestudzone masło. Całość miksuję, aż do uzyskania jednolitego i elastycznego ciasta. Delikatnie oprószam mąką, miskę nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce, na około 1 i ½ godziny, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przekładam na lekko obsypaną mąką stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiam ręcznie. Dzielę na pięć równych części. Z każdej części formuję wałeczek jednakowej długości, grubszy po środku, a zwężający się przy końcach. Górne końce pięciu wałeczków dokładnie sklejam i zaplatam jak warkocz, przekładając skrajny wałeczek do środka, raz lewy, raz prawy. Następnie łączę ze sobą również dolne końce powstałej chałki. Oba końce chałki delikatnie podwijam pod jej spód i przenoszę ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłym miejscu do podrośnięcia.
Wyrośniętą chałkę smaruję żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i wstawiam do nagrzanego do 170*C piekarnika i piekę 30 minut. Gdyby zbyt mocno przypiekała się od góry, nakrywam arkuszem papieru do pieczenia.
*z tej porcji można upiec jedną dużą chałkę lub dwie mniejsze.
Chałka
Lekko słodka chałka drożdżowa zapleciona z pięciu wałeczków.
Chałka
Świetnie smakuje z masłem, dżemem oraz bez dodatków.

Tagi:

jajko jajka