SUPERPRZEPIS

Chałka na słodko

  • 2
  • lalunia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Chałka na słodko Więcej zdjęć (6)

Mimo, że pogoda brzydka, szarówka i znowu zrobiło się zimno, w domu pachnie słodko i kusząco. Cieplutko i milutko, czego chcieć więcej. Tak jeszcze coś kocyk, herbatka lub gorące mleczko, dobry film lub książka i mamy już wszystko co nam potrzeba.

Składniki:

Chałka na słodko

Składniki:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Chałka na słodko



Przygotowanie:

Do misy włożyłam miękkie masło, cukier, cukier waniliowy, mleko, jaja, żółtka. Miksowałam 3 minuty w 50 stopniach obroty 4.


Kiedy przestało miksować dodałam przesianą mąkę i drożdże. Klikamy oznaczenie wałek i 3 razy po 5 minut wyrabiamy ciasto. Zostawiamy w tej misie co było wyrabiane, niech sobie spokojnie wyrośnie( godzinka starczy).


Po godzinie wyjmujemy ciasto i dzielimy je na 5 równych kawałków. Każdy kawałek rękoma rolujemy wałek( ależ mi się zrymowało).


Dzielimy wałeczki na 5 chałek i zwijamy warkocze. Każdy warkocz układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy do wyrośnięcia na 25 minut i smarujemy rozbełtanym jajem.


Pieczemy w 180 stopniach 25 minut.Taką chałkę można jeść samą lub posmarować dżemem.

Chałka na słodko
Wlałam do misy ciepłe mleko,jaja,żółtka.
Chałka na słodko
Do misy włożyłam miękkie masło,cukier,cukier waniliowy .
Chałka na słodko
Po godzinie wyjmujemy ciasto i dzielimy je na 5 równych kawałków.
Chałka na słodko
Każdy kawałek rękoma rolujemy wałek( ależ mi się zrymowało).
Chałka na słodko
Dzielimy wałeczki na 5 chałek i zwijamy warkocze. Każdy warkocz układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy do wyrośnięcia na 25 minut i smarujemy rozbełtanym jajem.