czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Chałka z białym serem i czerwoną porzeczką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Chałka to idealne rozwiązanie na wycieczkę czy piknik, ale również pyszny deser na letnie popołudnie.

Chałka z białym serem i czerwoną porzeczką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chałka z białym serem i czerwoną porzeczką

 

 

  • Masa serowa:
  • 500g białego sera,
  • 2 jajka,
  • łyżka budyniu waniliowego,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • 5 łyżek cukru pudru.

 

Sposób przygotowania:

Chałka z białym serem i czerwoną porzeczką
1. Do ciepłej wody dodać łyżkę cukru oraz mąki i wkruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dodać resztę cukru, posiekane masło, jajko i zaczyn. Zagnieść ciasto. Wyrabiać ręcznie przez około 7 minut. Uformować kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie ciasto "odgazować" uderzając w nie pięścią. Podzielić na pół, każdą część rozwałkować na prostokąt o wym. 38x23cm. 2. Na środkach obu prostokątów ciasta rozsmarować masę serową. 3. 1/2 szklanki wody zagotować z cukrem i porzeczkami. W 4 łyżeczkach wody rozpuścić mąkę ziemniaczaną dodać do porzeczek. Mieszając, gotować około 1 minuty. Zdjąć z ognia i przestudzić. Zimną masę podzielić na pół i rozłożyć na obu porcjach ciasta. Po obu stronach naciąć paski o szerokości około 2,5 cm. Zaplatać na siebie tworząc warkocz. Końce strucli podwinąć pod spód. Tak samo postąpić z drugą struclą. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec około 25-30 minut w temp. 180st.
Chałka z białym serem i czerwoną porzeczką
Zagnieść ciasto i odstawić na godzinę
Chałka z białym serem i czerwoną porzeczką
Rozsmarować mase serową, wyłożyć porzeczki
Chałka z białym serem i czerwoną porzeczką
Boki naciąc, zaplatać na przemian jak warkocz