cooked

cooked

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Chałka z wanilią i makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna, pachnąca wanilią chałka z makiem. Wprost idealna na śniadanie - z masełkiem, dżemem, serkiem śmietankowym.

Chałka z wanilią i makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chałka z wanilią i makiem

 

  • 20g świeżych drożdży
  • 3,5 szklanki mąki
  • 70g roztopionego masła
  • 250ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 60g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • Dodatkowo : jedno roztrzepane jajko z łyżką mleka

Sposób przygotowania:

Chałka z wanilią i makiem
Z drożdży, odrobiny ciepłego (ale nie gorącego) mleka, 2 łyżeczek cukru i soli zrobić rozczyn. Odczekać ok 15 min, aż lekko się "ruszy". Po upływie czasu dodać jajko, roztopione masło, resztę mleka. Wyrobić ciasto na gładką masę - może się trochę kleić. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 - 1,5h. Po wyrośnięciu ciasta, podzielić je na 4 równe części i uformować z nich 4 wałeczki. Spleść chałkę i odstawić ją na ok 30 min. do ponownego wyrośnięcia. W ostatnim etapie chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać makiem. Piec ok 20 min w temp. 175 C.
Chałka z wanilią i makiem
Etap 1 - z drożdży, mąki, cukru i soli zrobić rozczyn
Chałka z wanilią i makiem
Etap 2 - po wyrośnięciu ciasta podzielić je na 4 części i uformować z nichwałeczki
Chałka z wanilią i makiem
Etap 3 - z powstałych wałeczków spleść chałkę
Chałka z wanilią i makiem
Etap 4 - całość posmarować jajkiem z mlekiem i posypać makiem - piec 20 min w temp. 175 C.

Tagi:

jajko jajka