alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Chałka żydowska

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Chałkę piekłam już dużo razy ale nigdy nie zaplatałam z sześciu kawałków ciasta. Wreszcie nadeszła ta chwila i jestem z siebie i z końcowego efektu bardzo dumna. Wbrew pozorom to zaplatanie nie jest takie łatwe jak by się wydawało.

Chałka żydowska Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chałka żydowska

 

 

Sposób przygotowania:

Chałka żydowska
W letniej wodzie rozmieszać drożdże z 1 łyżką cukru i pozostawić aż drożdże zaczną pracować. Do misy miksera przesiać mąkę, wlać zaczyn drożdżowy, dodać jajko i żółtko, cukier, zimną wodę oraz rozpuszczone letnie masło. Wyrobić mikserem do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski i będzie miało jednolitą i gładką konsystencję. Ciasto wyjąć z misy. Misę posmarować olejem, włożyć ciasto z powrotem, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Przełożyć ciasto na blat wysypany mąką i podzielić na 6 równych części. Uformować kulki z ciasta i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Z każdej części ciasta uformować wałek o długości 50 cm i zapleść warkocz. Przełożyć na blachę wyłożoną matą silikonową, odłożyć do wyrośnięcia na 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami zimnej wody i posypać sezamem lub innymi ziarenkami. Ja zamoczyłam palec w jajku, sezamie i przyklejałam do chałki.
Chałka żydowska
Po wyrobieniu mikserem ciasto odłożyć do wyrośnięcia.
Chałka żydowska
Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych cześci i pozostawić do wyrośnięcia.
Chałka żydowska
Z każdej cześci ciasta uformować wałek o długości 50 cm.
Chałka żydowska
Z wałków zapleść chałkę, pozostawić do wyrośnięcia, posmarować i upiec.

Tagi:

jajko jajka