VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Chałwowiec z granatem i malinami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Mięciutki biszkopt z kawałkami czekolady, kwaskowatość malin i granatu oraz słodycz chałwy sprawiają, że ciasto jest tak pyszne. Jeden kawałek do kawy to zdecydowanie za mało.

Chałwowiec z granatem i malinami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chałwowiec z granatem i malinami

 

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 200 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 budynie czekoladowe po 47 g (na ½ litra mleka)
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa z galaretką:
  • 1 szklanka malin (ja użyłam mrożonych)
  • 1 granat
  • 2 galaretki malinowe
  • 500 ml wody

 

  • Krem chałwowy:
  • 2 budynie waniliowe po 40g (na ½ litra mleka)
  • 3 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g margaryny maślanej
  • 100 g chałwy waniliowej
  • 100 g chałwy waniliowo-kakaowej
  • Dodatkowo:
  • 50 g czekolady
  • Foremka 24x29 cm

 

Sposób przygotowania:

Chałwowiec z granatem i malinami
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Następnie po jednym, dwa żółtka. Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki, mąkę, budynie i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy do białek i miksujemy tylko do połączenia składników. Masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy przez 35 minut w 160*C. Po upieczeniu studzimy i kroimy na dwa blaty. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Masa z galaretką: Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Dodajemy maliny i granat. Odstawiamy do stężenia. Krem chałwowy: W 1 szklance rozpuszczamy budynie. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem. Wlewamy proszek budyniowy i energicznie mieszamy. Przykrywamy wilgotną ściereczką i studzimy. Margarynę ucieramy na puch i stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Chałwę rozgniatamy i dodajemy do masy. Złożenie ciasta: W blaszce układamy pierwszy biszkopt. Na niego wylewamy delikatnie stężałą masę galaretkową z malinami i granatem. Następnie wykładamy większą połowę masy chałwowej, przykrywamy drugim biszkoptem i smarujemy resztą kremu. Wierzch posypujemy startą czekoladą.
Chałwowiec z granatem i malinami
Etap 1 Ciasto biszkoptowe pieczemy w 160*C
Chałwowiec z granatem i malinami
Etap 2 Galaretkę rozpuszczamy w 2 szklankach wody
Chałwowiec z granatem i malinami
Etap 3 Do galaretki dodajemy maliny i granata i czekamy aż stężeje
Chałwowiec z granatem i malinami
Etap 4 Ciasto przekładamy kremem chałwowym