anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Chałwowo czekoladowe ciasto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto jest słodkie z delikatną cytrynową nutą. Polecam podawać dobrze schłodzone takie smakuje naprawdę wyjątkowo.

Chałwowo czekoladowe ciasto

Składniki:

Chałwowo czekoladowe ciasto

 

  • Biszkopt
  • 5 jaj
  • 1 szkl cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szkl mąki
  • 2 łyżki wody
  • Masa
  • 300 g masła
  • 1 szkl cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 czekolada
  • 1 chałwa
  • 600 g serków homogenizowanych
  • 2 galaretki cytrynowe
  • Góra
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki dżemu modelowego
  • Kakao

 

 

Sposób przygotowania:

Chałwowo czekoladowe ciasto
Białka ubić na sztywno dodając cukier następnie połączyć z żółtkami i przesianą mąką z kakao. Wyłożyć na blaszkę i upiec w temperaturze około 180 stopni. Wystudzić i przekroić na dwie części. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem i żółtkami. Podzielić na dwie części do jednej dodać pokruszoną chałwę a do drugiej roztopioną czekoladę. Wymieszać. Na biszkopt wyłożyć masę z chałwą na nią masę z czekoladą, przykryć biszkoptem. Galaretki rozpuścić w 200 ml wody i gdy zaczną teżeć zmiksować z serkami. Wyłożyć na biszkopt, dżem rozgrzać i przetrzeć przez sitko dodać żelatynę i wymieszać. Posmarować wierzch ciasta podsypując miejscami kakao.