grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Chiacchiere - włoskie faworki z nutką pomarańczy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Chiacchiere all'arancia - faworki królujące na włoskich stolach w okresie karnawału. Faworki są smażone w głębokim tłuszczu, udekorowane cukrem pudrem lub rozpuszczoną gorzką czekoladą.

Chiacchiere - włoskie faworki z nutką pomarańczy

Składniki:

Chiacchiere - włoskie faworki z nutką pomarańczy

Chiacchiere (ok. 30 sztuk)

  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 50 g masła
  • 30 g alkoholu (w oryginale grappa, ale może też być wódka)
  • 6 g proszku do pieczenia
  • 3 jaja
  • 1 żółtko
  • 1 pomarańcza
  • 1 laska wanilii
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Dekoracja

  • cukier puder
  • gorzka czekolada

Sposób przygotowania:

Chiacchiere - włoskie faworki z nutką pomarańczy

Przygotowanie ciasta

Chiacchiere - włoskie faworki z nutką pomarańczy
Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy na bok na ok. 1 godz.

Ciasto wyrabiamy w robocie. Rozpoczynamy od wymieszania mąki z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy cukier, szczyptę soli, roztrzepane jajka oraz wódkę. Miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy miękkie masło, otartą skórkę z pomarańczy oraz ziarna z laski wanilii. Ciasto wyrabiamy przynajmniej 10 minut.

Wycinanie chiacchiere

Chiacchiere - włoskie faworki z nutką pomarańczy
Do rozwałkowania ciasta możemy użyć maszynki do makaronu.

Ciasto na chiacchiere rozwałkowujemy na grubość ok. 2 mm.
Z ciasta wycinamy prostokąty o długości 10 cm i szerokości 5 cm. Środek każdego prostokąta dwukrotnie nacinamy. Z ciasta możemy wyciąć również kwadraty lub romby.

Smażenie chiacchiere

Chiacchiere - włoskie faworki z nutką pomarańczy
Chiacchiere dekorujemy rozpuszczoną gorzką czekoladą lub obsypujemy cukrem pudrem.

W garnku rozgrzewamy olej. Temperatura smażenia powinna mieć 150-170 stopni. Chiacchiere smażymy do uzyskania złotego koloru.