Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Chicken Curry Soup wersja Buni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Chicken Curry Soup - czyli drobiowa zupa z curry. W mojej wersji to bardziej jednogarnkowa potrawka z kawałkami kurczaka, marchewką i ziemniakami w sosie curry. I w sumie o ten sos najbardziej chodzi.

Chicken Curry Soup wersja Buni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chicken Curry Soup wersja Buni

 

  • 2 pałeczki z udek kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • 1/4 białej części pora
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki mleczka kokosowego w proszku ( lub pół szklanki mleka kokosowego zamiast pól szklanki bulionu)
  • 1/2 litra bulionu z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 2 ziemniaki
  • 1/6 świeżej czerwonej papryki
  • 1 łyżka maggi
  • cukier brązowy do smaku
  • curry do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • 4-5 liści Kafiru
  • sok z cytryny do smaku
  • 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • mały plasterek suszonego Galangalu ( lub świeżego imbiru)
  • szczypta czarnego sezamu
  • 3 szklanki wody
  • Kolendra lub bazylia do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Chicken Curry Soup wersja Buni
Umyte pałeczki z udek kurczaka pociąć na plastry ( każdą pałeczkę na 4 ).

Posypać 1 łyżeczkę curry , papryki , szczyptą soli i pieprzu.

Skropić łyżką oleju. Wetrzeć przyprawy w mięso i odstawić na 10 minut.

W garnku rozgrzać pozostały olej i obsmażyć na rumiano kurczaka.

Dorzucić pokrojone cebule i zeszklić. Zalać bulionem.

Wrzucić listki Kafiru i gotować 20 minut.

Obrać marchew i ziemniaki .Umyć ( umyć też por). Pokroić marchew i ziemniaki w dużą kostkę , por w spore kawałki, a paprykę w drobną kosteczkę.

Dorzucić marchew , ziemniaki , galangal , skórkę cytrynową i paprykę świeżą do wywaru i gotować 20 minut. Dołożyć por. Gotować jeszcze 10 minut.

Dosypać mleczko kokosowe ( lub dolać).Doprawić do smaku curry , papryką, maggi, pieprzem, sokiem z cytryny , cukrem.

Podając posypać szczyptą uprażonych ziaren czarnego sezamu.



* Używam sproszkowane mleczko kokosowe bo gotuję małe porcje i otwieranie nawet małej puszki mleczka było by marnotrawstwem - musiała bym mrozić , a tak po prostu sypię wg potrzeby a reszta spokojnie zostaje na potem.
Chicken Curry Soup wersja Buni
Zamarynować pokrojone pałki z udek kurczaka
Chicken Curry Soup wersja Buni
Obsmażyć na rumiano kurczaka i cebulę na oleju
Chicken Curry Soup wersja Buni
Zalać wodą i dusić dokładając składniki
Chicken Curry Soup wersja Buni
Doprawić do smaku i dodać mleczko kokosowe