iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Chili Con Carne

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Danie jest bardzo treściwe. Nadaje się na romantyczną kolację oraz na obiad. Pasuje tu jego podanie, czyli zapieczony placek pełniący rolę rożka do mięsa.

Chili Con Carne Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chili Con Carne

 

  • 450 gramów mieszanki meksykańskiej Hortex,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryczka żółta chili,
  • 1 cebula czerwona,
  • 2 puszki pomidorów w puszce,
  • 250 gramów mięsa mielonego wołowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka oregano,
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • sól,
  • szczypta pieprzy cayenne,
  • świeża kolendra do dekoracji.
  • Sos guacamole:
  • 1 duże awokado,
  • sok z limonki,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/3 małego ząbka czosnku,
  • mała papryczka chili,
  • szczypta soli.
  • Dodatki:
  • 1 woreczek ryżu,
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej,
  • 3 tortille.

Sposób przygotowania:

Chili Con Carne
Na rozgrzane 3 łyżki oliwy wrzucamy mięso mielone, solimy. Smażymy przez kilka minut. Następnie zdejmujemy z patelni. Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucamy: mieszankę meksykańską hortex, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojoną w piórka cebulę. Solimy całość. Dodajemy posiekaną drobno papryczkę żółtą chili. Smażymy całość około 10 minut. Następnie dodajemy mięso smażąc dalej. Mieszamy składniki. Wciskamy czosnek, dodajemy oregano, kmin rzymski oraz zmiksowane pomidory. Smażymy do czasu odparowania wody i zgęstnienia masy. W tym czasie wkładamy tortille w metalowy garnek i zapiekamy w piekarniku kilka minut w wysokiej temperaturze, aby placek zesztywniał. Wyjmujemy z naczynia. Sos: Obieramy awokado i kroimy na małe części. Cebulę kroimy w średnią kostkę, papryczkę chili na kilka części. Miksujemy w malakserze lub blendujemy: cebulę, czosnek, awokado, papryczkę, czosnek. Solimy, dodajemy oliwę, sok z limonki, kmin i miksujemy do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Połowę ryżu gotujemy w słonej wodzie, natomiast drugą połowę w wodzie z dodatkiem papryki ostrej. Na talerzu ustawiamy zapieczony rożek z tortilli, zapełniamy go mięsem, dekorujemy świeżą kolendrą. Na talerzu układamy również kulkę ryżu białego oraz ugotowanego z papryką. Sos guacamole przekładamy do małej miseczki, dekorujemy go świeżą kolendrą. Podajemy chili con carne z sosem guacamole, kulkami ryżu oraz opcjonalnie możemy z podsmażonymi na oliwie tortillami lub nachosami zrobionymi własnoręcznie. Aby je wykonwać wystarczy kawałki placków podsmażyć na suchej patelni.
Chili Con Carne
Gotowa zapieczona tortilla w postaci rożka przygotowana do faszerowania
Chili Con Carne
Mieszanka meksykańska z dodaną cebulą, papryczką oraz papryką podczas smażenia
Chili Con Carne
Gotowe mięso wołowe dodane do usmażonych już gotowych warzyw