nelihn

nelihn

Kucharz
[Przepisów: 13]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Chili con carne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Chili con carne to smaczne, oryginalne, kolorowe danie, z dużą ilością papryki, fasoli i kukurydzy. Gdy pojawia się na stole, obiad zamienia się w prawdziwą ucztę.

Chili con carne Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chili con carne

 

Sposób przygotowania:

Chili con carne
Do pomidorów z puszki dodać posiekaną 1 cebulę i 2 ząbki czosnku, zmiksować tak, aby powstała jednolita, gładka masa. Mięso pokroić w cienkie paski, smażyć na patelni w gorącym tłuszczu, dodać 1 posiekaną cebule i 2 ząbki czosnku, dusić na małym ogniu. Gdy mięso zbrązowieje podlewać wodą i dalej dusić. Papryczkę chili umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, drobno pokroić, i dodać do mięsa. Pomidory zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Na ok. 15 minut przed końcem duszenia dodać mieszankę meksykańską i pokrojone pomidory, połowę zmiksowanych pomidorów, dalej dusić bez przykrycia, w miarę potrzeby podlewać ciepłą wodą. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, pieprzem cayenne oraz papryką w proszku, posypać szczypiorkiem. Podawać z ryżem lub pszennym pieczywem. Przygotowanie ryżu: ryż przesmażyć na oleju, aż zrobi szklisty. Do ryżu stopniowo dodawać pozostałe zmiksowane pomidory oraz ok. szklanki wody. Dusić, ciągle mieszając, aż do całkowitego wchłonięcia wody.
Chili con carne
Podstawowe składniki dania
Chili con carne
potrawa jeszczena patelni, w trakcie duszenia
Chili con carne
Przygotowanie ryżu do dania