sophie

sophie

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Chili con carne

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepis pożyczony od mojej ciotki. Potrawa "imprezowa", bo można podwoić liczbę składników i robi się ją łatwo i pasuje do alkoholu ;)

Chili con carne

Składniki:

Chili con carne

 

  • pół kilo mięsa mielonego (ja używam wieprzowo-wołowego)
  • czerwona, słodka papryka
  • przecier pomidorowy, jeden kartonik 500g
  • czerwona fasola konserwowa (puszka 400g)
  • średniej wielkości cebula
  • czosnek (ja używam czterech słusznej wielkości ząbków :) ale jeśli dla kogoś to za dużo, to oczywiście
  • pieprz cayenne (lub zwykły dla łagodniejszej wersji)
  • ostra papryka w proszku
  • zioła prowansalskie

 

  • kajeńskim i papryką w proszku robi się z tego niezły sajgon :) także to na własne ryzyko

 

 

Sposób przygotowania:

Chili con carne
Na początek kroimy cebulę i słodką paprykę w kostkę (nie mieszać!). Kostka papryki średniej wielkości. Cebulę wrzucamy do garnka (teflonowego) i smażymy do momentu aż zrobi się lekko (!) złocista. Następnie dodajemy mięso mielone i czekamy, aż się usmaży. Potem zalewamy je przecierem pomidorowym i wrzucamy pokrojoną paprykę i odsączoną wcześniej fasolę. całość doprawiamy czosnkiem, pieprzem (łyżeczka kajeńskiego, dwie zwykłego), ostrą papryką w proszku (dwie łyżeczki), łyżką lub więcej ziół prowansalskich i szczyptą soli. Oczywiście próbujcie kiedy doprawiacie, możecie najpierw wsypywać przyprawy w mniejszych ilościach niż w przepisie i dosypywać według uznania.Mam nadzieję, że przepis jest czytelny, bo to mój pierwszy w życiu :) Smacznego! Proszę Was o komentarze, czy smakowało i co byście zmienili.

Tagi:

mięso zioła