pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Chili con carne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Inspiracją do powstania tego przepisu był wpis na internetowym blogu Borgii

Chili con carne Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chili con carne

 

  • 500 g wołowina,
  • 1 cebula czerwona,
  • 1 łyżka olej do smażenia,
  • 500 g przecier pomidorowy,
  • 400 g fasola czerwona z puszki,
  • sól do smaku,
  • 1 papryczka chili,
  • 250 ml bulion kostka,
  • 1 pomidor,
  • 400 g Kukurydza z Puszki

 

Sposób przygotowania:

Chili con carne
Wołowinę kroimy w kostkę, a następnie w bardzo cieniutkie plasterki. Można wcześniej ją lekko schłodzić w zamrażalce wtedy się będzie dobrze kroiła. Następnie smarujemy i marynujemy całą noc w „Pasta meksykańska do wołowiny”. Na oleju smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Przyprawiamy solą. Zeszkloną cebulkę przekładamy do miseczki i wrzucamy wołowinę wraz z pastą. Smażymy na dużym ogniu nieustannie mieszając. Gdy zacznie puszczać soki dodajemy usmażoną cebulę, pokrojoną papryczkę chili i zmniejszamy ogień. Dodajemy pomidora, przecier pomidorowy i zalewamy bulionem. Zmniejszamy ogień i dusimy ok. 30 minut. Następnie dodajemy fasolkę konserwową i trzymamy na ogniu kolejne 15-20 minut, aż całość zgęstnieje. Pod koniec dodajemy kukurydzę. Można podawać z ryżem ugotowanym z domieszką słodkiej papryki.
Chili con carne
Wołowina w paście
Chili con carne
Chili con carne
Chili con carne
Propozycja podania

Tagi:

wołowina