kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Chili con carne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Klasyczna, meksykańska propozycja obiadowa z pikantną nutą, czerwoną fasolą, papryką i mielonym mięsem.

Chili con carne

Składniki:

Chili con carne

podstawowe

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • Duża cebula
  • Ząbek czosnku
  • Strąk żółtej papryki
  • Strąk zielonej papryki
  • 400g czerwonej fasoli z puszki
  • 400g białej fasoli z puszki
  • Czubata łyżka przecieru pomidorowego
  • Olej do smażenia
  • Mieszanka przypraw do chili con carne

Sposób przygotowania:

Chili con carne
Cebule drobno siekamy i szklimy na oleju razem z roztartym czosnkiem. Dodajemy mięso mielone i przyprawiamy mieszanką przypraw do chili con carne. Paprykę siekamy w małą kostkę. Gdy mięso się zetnie dokładamy papryki oraz czubatą łyżkę przecieru pomidorowego i podlewamy woda tak aby przykryła mięso.

Dusimy na małym ogniu około 30 minut. Dodajemy odcedzone fasole: białą i czerwoną. Gotujemy jeszcze przez 10 minut.Chili con carne serwujemy z ryżem lub białym pieczywem.