Patty

Patty

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Chili con carne 12

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ostra potrawa z mielonego mięsa wołowego

Chili con carne 12 Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chili con carne 12

 

  • Oliwa z oliwek
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 puszki pomidorów bez skóry (po 400 g)
  • 1 duża papryka
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • Sól morska
  • 1 puszka czarnej fasoli kinley
  • 250 ml bulionu wołowego

 

Sposób przygotowania:

Chili con carne 12
Na oliwie zarumienić cebulę następnie dodać czosnek, oregano, sól i pieprz. Zasmażyć razem ok 1 minutę. Wrzucić mięso i doprowadzić do jego zarumienienia. Z puszek z pomidorami odlać pół szklanki soku pomidorowego, wrzucić pomidory z sosem na patelnie do mięsa, przykryć pokrywką i dusić przez ok 30 minut. W międzyczasie pokroić paprykę na małe kostki i wrzucić ją do przygotowanego bulionu wołowego na 5 minut. Po upływie 30 minut wlać bulion z papryką oraz wcześniej odłożony sos pomidorowy do mięsa i smażyć już bez przykrycia przez 15 minut. Dodać fasolę i gotować jeszcze chwilę (ok 3 minut). Podawać z ryżem bądź tortillą. Bon appetit!
Chili con carne 12
Potrawa po dodaniu bulionu sosu oraz papryki

Tagi:

mięso beza bezy