eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Chili con carne Eli

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Polecamy Chili con carne - pyszną potrawę dla zwolenników pikantnych dań

Chili con carne Eli

Składniki:

Chili con carne Eli

 

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 4 cebule
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 kostka mięsna
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 duża puszka pomidorów pellati-850 g
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego-220 g
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1/2 płaskiej łyżeczki papryki chilli
  • 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny
  • kucharek do smaku
  • 5 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

Chili con carne Eli
Umytą łopatkę pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mięsa z sitkiem z dużymi oczkami.Cebulę pokroić w kostkę,czosnek przecisnąć przez praskę.Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso partiami (żeby sę nie dusiło,tylko smażyło).Mięso przekładać do dużego rondla.Na pozostały po smażeniu mięsa tłuszcz wrzucić cebulę,czosnek,dusić aż się lekko zrumieni i dodać do mięsa.W szklance wrzątku rozpuścić kostkę mięsną i wlać do rondla,dodać paprykę słodką,chilli,przyprawę do wieprzowiny,kucharka,wymieszać i dusić aż mięso będzie prawie miękkie.W razie potrzeby dolewać wody.Fasolkę i kukurydzę odcedzić,przepłukać wodą,dodać do mięsa.Dodać do mięsa koncentrat pomidorowy,pomidory razem z zalewą i jeszcze dusić do miękkości.Smacznego!

Tagi:

przyprawy