SUPERPRZEPIS

Chili con carne wg Koper

  • 1
  • Koper
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Chili con carne wg Koper Więcej zdjęć (4)

Naprawdę szybkie i proste w przygotowaniu pyszne, sycące danie

Składniki:

Chili con carne wg Koper

 

  • 350g mielonego mięsa (u mnie udziec z indyka)
  • Puszka kukurydzy
  • Puszka czerwonej fasoli
  • Puszka krojonych pomidorów bez skóry
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól
  • Pieprz
  • Spora szczypta kminu rzymskiego
  • Płatki chili
  • Szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

Chili con carne wg Koper
Zaczynamy od podsmażenia na oleju czosnku przeciśniętego przez praskę. Dorzucamy mięso i ciągle mieszając (rozcierając grudki) smażymy przez 5 minut. Dodajemy kukurydzę i fasolę (dokładnie odsączone) mieszamy i smażymy kolejne 5 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory (razem z zalewą) doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy też kmin i cynamon i chili w płatkach. Danie powinno być dość pikantne. Mieszamy i całość gotujemy jeszcze 10 minut. Możemy podawać z ryżem, kukurydzianą tortillą lub pieczywem.
Chili con carne wg Koper
Uważamy, żeby czosnek się nie przyplił, bo będzie gorzkawy w smaku
Chili con carne wg Koper
Smażąc mięso rozcieramy grudki i mieszamy cały czas
Chili con carne wg Koper
Całość doprawiamy do smaku, powinno wyjść dość pikantne danie