Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Chili con carne z kurkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Moja wariacja na temat chili con carne.

Chili con carne z kurkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chili con carne z kurkami

 

  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • chili - wg uznania
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • ok. 400 g pomidorów w zalewie pomidorowej
  • 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • ok. 30 dkg świeżych kurek
  • 2 czubate łyżeczki masła

Sposób przygotowania:

Chili con carne z kurkami
W garnku rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodać do tego mięso i wszystkie przyprawy. Wymieszać, smażyć, aż mięso się zetnie. Do mięsa dodać kukurydzę z zalewą, fasolkę z zalewą i pomidory razem z zalewą (jak pomidory są w całości, to je trochę rozdrobnić). Dodać też koncentrat pomidorowy. Wszystko wymieszać i zagotować. Gotować na średnim ogniu bez przykrycia ok. 20 minut, co chwilę mieszając. Kurki oczyścić, umyć, dowolnie pokroić, usmażyć na maśle, lekko doprawić solą i pieprzem. Usmażone kurki wrzucić do chili, wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli i pieprzu.
Chili con carne z kurkami
Pokrojona cebula i posiekany czosnek zeszklone na oleju.
Chili con carne z kurkami
Mięso mielone dodane razem z przyprawami do cebuli z czosnkiem.
Chili con carne z kurkami
Kukurydza fasolka i pomidory dodane razem z zalewami do mięsa.
Chili con carne z kurkami
Usmażone na maśle świeże kurki dodane do chili.