mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Chili wołowe z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pikantne pyszne danie na obiad

Chili wołowe z ryżem

Składniki:

Chili wołowe z ryżem

 

  • 750g chudej wołowiny
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 1 i 3/4 szkl soku pomidorowego
  • 400g pomidorów krojonych z puszki
  • 2 łyżki sosu chili
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 425g czerwonej fasoli z puszki
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 3 torebki ryżu (300g)

 

Sposób przygotowania:

Chili wołowe z ryżem
Cebulę obrać, opłukać i pokroić w krążki. Czosnek obrać, opłukać i wycisnąć przez praskę. Fasolę osączyć z puszki i opłukać wodą. Piekarnik nagrzać do 160stopni. Wołowinę pokroić w 2cm kostkę. W dużym żaroodpornym naczyniu rozgrzać olej i smażyć wołowinę, aż będzie obsmażona z każdej strony. Łyżką cedzakową wyłożyć mięso na talerz. Do naczynia na pozostały tłuszcz wrzucić cebulę i czosnek, smażyć aż będą brązowe i smażyć jeszcze 2minuty. Dodać pomidory z puszki, sok pomidorowy i zagotować. Włożyć wcześniej smażoną wołowinę, dodać sos chili, kminek, sól i pieprz. Zakryć i wstawić do piekarnika na 1 i 1/2 godz. Wyjąć z piekarnika, dodać fasolę, oregano, pietruszkę, sól i pieprz. Przykryć i wstawić na 45minut. Ugotować ryż na sypko. Po upieczeniu mięsa ryż wyłożyć na talerze a na nim pyszne mięsko z warzywami.