annsplate

annsplate

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Chilli con carne z czarną fasolą i wołowiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Chilli con carne to tradycyjna potrawa kuchni Ameryki łacińskiej. Do tej potrawy użyłam nie tylko meksykańskiej mieszanki warzyw jaką proponuje Hortex ale chciałam również pokazać ze nadają się do tego tez inne warzywa i produkty HORTEX

Chilli con carne z czarną fasolą i wołowiną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chilli con carne z czarną fasolą i wołowiną

 

  • Chilli con carne:
  • 1. 1 paczka mieszanki warzyw Hortex
  • 2. 2 czerwone cebule
  • 3. 1 puszka czarnej fasoli
  • 4. 500 g mięsa wołowego zmielonego
  • 5. 250ml passaty pomidorowej
  • 6. 0.5 szklanki wody
  • 7. 100ml nalewki wiśniowej lub aroniowej
  • 1łyżka przyprawy pięciu smaków, 1 łyżeczka soli, świeżo mielony pieprz, 1 łyżeczka czubata chilli, oregano)
  • 9. 250g ryżu Basmati

 

 

Sposób przygotowania:

Chilli con carne z czarną fasolą i wołowiną
Chilli con carne: 1. Wrzucamy na patelnię warzywa orientalne Hortex i podsmażamy ok 15min podlewając odrobiną wody. 2. Dorzucamy fasolkę i wlewamy passatę pomidorową, zostawiamy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. 3. Na osobnej patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulkę z odrobiną cukru. Następnie dodajemy mięso i doprawiamy solą, pieprzem, chilli i przyprawą pięciu smaków. Kiedy mięso się podsmaży to zwiększamy maksymalnie płomień i wlewamy nalewkę, ciągle mieszając. Podsmażamy do czasu zredukowania się płynu. 4. Podsmażone mięso umieszczamy na petelni gdzie czekaja warzywa. Wszystko ze sobą łączymy i dusimy na wolnym ogniu lekko podlewając wodą. 5. W małym garnuszku gotujemy ryż do momentu wchłonięcia wszystkiej wody. Tortilla: 1. Wsypujemy obie mąki do plastikowego naczynia, następnie dosypujemy sól i łączymy suche składniki łyżką 2. W garnuszku roztapiamy smalec razem z ciepłą wodą 3. Dodajemy mokre składniki i mieszamy łyżką a następnie urabiamy ciasto ręką. 4. Zostawiamy ciasto do odpoczęcia na ok 30min 5. Po 30 minutach formujemy kulki i rozwałkowujemy ciasto na placki o grubości 2mm 6. Rozgrzewamy suchą patelnię i smażymy każdy placek z jednej i z drugiej strony do momentu pokazania się ciemniejszych plamek Chilli con carne podajemy z ryżem Basmati, tortillami do wkładania farszu oraz z orzeźwiającym sokiem z limonki HORTEX. BON APPETIT!;)
Chilli con carne z czarną fasolą i wołowiną
zdjęcie nr 2
Chilli con carne z czarną fasolą i wołowiną
zdjęcie nr 3
Chilli con carne z czarną fasolą i wołowiną
zdjęcie nr 4