Anna Olson

Anna Olson

Kucharz
[Przepisów: 14]

Chilli z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Aromatyczne danie w sam raz na obiad dla całej rodziny! Pikantne chilli z kurczakiem smakuje wybornie!

Chilli z kurczakiem

Składniki:

Chilli z kurczakiem

 

  • 4 łyżki oleju

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka

 

 

  • 1 szklanka posiekanej cebuli

 

  • ½ szklanki posiekanego selera naciowego

 

  • 1 szklanka tartej marchewki

 

  • 1 szklanka tartej rzepy

 

  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę

 

  • 1 papryczka jalapeno pokrojona w kostkę

 

 

  • 2 łyżki zmielonego kminku

 

  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry

 

  • 1 szklanka białego, wytrawnego wina

 

  • 3 łyżki syropu z granatu lub melasy

 

  • ½ szklanki cydru

 

 

 

  • ½ szklanki bulionu

 

  • 2 listki laurowe

 

  • 2 łyżki białego octu winnego

 

  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Chilli z kurczakiem
Kurczaka pokrój w kostkę i obtocz w mące. Rozgrzej w dużym garnku o grubym dnie 2 łyżki oleju. Dodaj kurczaka i podsmażaj do uzyskania złoto-brązowego koloru. Ściągnij kurczaka i dodaj pozostałe 2 łyżki oleju. Następnie na rozgrzany tłuszcz przesyp cebulę, seler, marchew, rzepę i podsmażaj do czasu zeszklenia cebuli.

Dodaj czerwoną paprykę, jalapeno i czosnek i podsmażaj 1 minutę. Dodaj wino, melasę lub syrop i zagotuj. Wmieszaj kurczaka, cydr, pomidory, fasolę, bulion i liście laurowe. Przykryj garnek i gotuj przez około 45 minut – aż warzywa będą miękkie a kurczak dobrze ugotowany.

Dopraw do smaku. Podawaj z ryżem. Smacznego!

Przepis z Polsat Food Network