Chinkali pierożki gruzińskie

Konczi

Złoty Ekspert
Przepisy: 1251
zdjęcia: 1 z 4
Chinkali pierożki gruzińskie
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 9

Chinkali pierożki gruzińskie - alternatywa dla pierogów z mięsem :)


trudność: średne
czas:

Chinkali pierożki gruzińskie - SKŁADNIKI:

  • 2/3 kg mąki pszennej
  • ½ kg mielonej cielęciny lub mięsa z indyka
  • 1 cebula
  • 1 szklanka rosołu
  • przegotowana woda (około 1/2 szklanki ale nalezy pamiętać i wlewamy tyle ile ciasto wpije )
  • Sól pieprz do smak

Chinkali pierożki gruzińskie - PRZYGOTOWANIE:

Odsypujemy ok. 2/3 szklanki mąki. Pozostałą mąkę zagniatamy z ciepłą osolona wodą. Wyrabiamy gładkie ciasto. Pozwólmy wyrobionemu chwilkę odetchnąć i zajmijmy się mięsem. Użyłam cielęciny bo jest delikatna, ale Gruzini pakują w Chinkali nawet baraninę. Mięso wyrabiamy, solimy, wyrabiamy, pieprzymy mniej więcej (raczej więcej niż mniej !) i wyrabiamy. Powoli wlewamy rosół i wciąż wyrabiamy. Na końcu dodajemy cebulę poszatkowana najdrobniej jak się uda i wyrabiamy. Mięso nabiera konsystencji kremu. Wracamy do ciasta. Rozwałkowujemy je na grubość ponad pół centymetra i szklankę wykrawamy kółeczka. Każde kółko osobno rozwałkowujemy na cienki placek, ale nie bardzo cienki, bo będziemy Chinkali długo gotować. Na każdy placek nakładamy stołowa łyżkę mięsa i zamknij całość jak w sakiewce Gotujemy w osolonej wodzie


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Chinkali pierożki gruzińskie (strona 1 z 1)  
kołczu

kołczu

2012-03-13 09:46
Prezentują się rewelacyjnie :)
Skomentuj
Oceń:
0
jaNina

jaNina

2012-03-13 10:23
Pierożki z mięsem wyglądają bardzo apetycznie - pycha!
Skomentuj
Oceń:
0
Lukrecja_27

Lukrecja_27

2012-03-15 13:27
mmm wyglądają smakowicie :)
Skomentuj
Oceń:
0
kuchareczka2

kuchareczka2

2012-05-06 15:06
dwie trzecie kg mąki czy 2-3 kg? Mam ochotę zrobić te pierożki, tak cudnie wyglądają ;)
Skomentuj
Oceń:
0
smakosz 1988

smakosz 1988

2012-05-06 15:28
kuchareczka2 napisał(a):

dwie trzecie kg mąki czy 2-3 kg? Mam ochotę zrobić te pierożki, tak cudnie wyglądają ;)

tez jestem ciekawa
Skomentuj
Oceń:
0
Agiatis

Agiatis

2012-05-06 16:30
kuchareczka2 napisał(a):

dwie trzecie kg mąki czy 2-3 kg? Mam ochotę zrobić te pierożki, tak cudnie wyglądają ;)

Moim zdaniem 2/3 - dwie trzecie.
Chinkali są rewelacyjne, robiłam także, choć troszkę inaczej;)
Skomentuj
Oceń:
0
Konczi

Konczi

2012-05-14 06:39
kuchareczka2 napisał(a):

dwie trzecie kg mąki czy 2-3 kg? Mam ochotę zrobić te pierożki, tak cudnie wyglądają ;)[/quote]

smakosz 1988 napisał(a):

kuchareczka2 napisał(a):

ecie kg mąki czy 2-3 kg? Mam ochotę zrobić te pierożki, tak cudnie wyglądają ;)

tez jestem ciekawa


2/3 kg mąki to dwie trzecie kg mąki.. jeżeli napisałabym 2 - 3 kg to wówczas rozumiem zaskoczenie :)
polecam są naprawdę pyszne
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kuchnia gruzińska
Chinkali - gruzińskie pierożki Adżika z pomidorami i jabłkiem Gruzińskie herbaciane
Chaczapuri Chinkali pierożki gruzińskie Ryba gotowana w ziołach
Liobios Chorba wg Mychy Mchali

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane