Chinkali pierożki gruzińskie

Konczi - Przepis na: Chinkali pierożki gruzińskie offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 1205
zdjęcia: 1 z 4 Strzałka
Chinkali pierożki gruzińskie
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 9

Chinkali pierożki gruzińskie - alternatywa dla pierogów z mięsem :)


trudność: średne
czas:

Chinkali pierożki gruzińskie - SKŁADNIKI:

  • 2/3 kg mąki pszennej
  • ½ kg mielonej cielęciny lub mięsa z indyka
  • 1 cebula
  • 1 szklanka rosołu
  • przegotowana woda (około 1/2 szklanki ale nalezy pamiętać i wlewamy tyle ile ciasto wpije )
  • Sól pieprz do smak

Chinkali pierożki gruzińskie - PRZYGOTOWANIE:

Odsypujemy ok. 2/3 szklanki mąki. Pozostałą mąkę zagniatamy z ciepłą osolona wodą. Wyrabiamy gładkie ciasto. Pozwólmy wyrobionemu chwilkę odetchnąć i zajmijmy się mięsem. Użyłam cielęciny bo jest delikatna, ale Gruzini pakują w Chinkali nawet baraninę. Mięso wyrabiamy, solimy, wyrabiamy, pieprzymy mniej więcej (raczej więcej niż mniej !) i wyrabiamy. Powoli wlewamy rosół i wciąż wyrabiamy. Na końcu dodajemy cebulę poszatkowana najdrobniej jak się uda i wyrabiamy. Mięso nabiera konsystencji kremu. Wracamy do ciasta. Rozwałkowujemy je na grubość ponad pół centymetra i szklankę wykrawamy kółeczka. Każde kółko osobno rozwałkowujemy na cienki placek, ale nie bardzo cienki, bo będziemy Chinkali długo gotować. Na każdy placek nakładamy stołowa łyżkę mięsa i zamknij całość jak w sakiewce Gotujemy w osolonej wodzie


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Chinkali pierożki gruzińskie (strona 1 z 1)  
kołczu

kołczu
offline

2012-03-13 09:46
Prezentują się rewelacyjnie :)
Skomentuj
Oceń:
0
jaNina

jaNina
offline

2012-03-13 10:23
Pierożki z mięsem wyglądają bardzo apetycznie - pycha!
Skomentuj
Oceń:
0
Lukrecja_27

Lukrecja_27
offline

2012-03-15 13:27
mmm wyglądają smakowicie :)
Skomentuj
Oceń:
0
kuchareczka2

kuchareczka2
offline

2012-05-06 15:06
dwie trzecie kg mąki czy 2-3 kg? Mam ochotę zrobić te pierożki, tak cudnie wyglądają ;)
Skomentuj
Oceń:
0
smakosz 1988

smakosz 1988
offline

2012-05-06 15:28
kuchareczka2 napisał(a):

dwie trzecie kg mąki czy 2-3 kg? Mam ochotę zrobić te pierożki, tak cudnie wyglądają ;)

tez jestem ciekawa
Skomentuj
Oceń:
0
Agiatis

Agiatis
offline

2012-05-06 16:30
kuchareczka2 napisał(a):

dwie trzecie kg mąki czy 2-3 kg? Mam ochotę zrobić te pierożki, tak cudnie wyglądają ;)

Moim zdaniem 2/3 - dwie trzecie.
Chinkali są rewelacyjne, robiłam także, choć troszkę inaczej;)
Skomentuj
Oceń:
0
Konczi

Konczi
offline

2012-05-14 06:39
kuchareczka2 napisał(a):

dwie trzecie kg mąki czy 2-3 kg? Mam ochotę zrobić te pierożki, tak cudnie wyglądają ;)[/quote]

smakosz 1988 napisał(a):

kuchareczka2 napisał(a):

ecie kg mąki czy 2-3 kg? Mam ochotę zrobić te pierożki, tak cudnie wyglądają ;)

tez jestem ciekawa


2/3 kg mąki to dwie trzecie kg mąki.. jeżeli napisałabym 2 - 3 kg to wówczas rozumiem zaskoczenie :)
polecam są naprawdę pyszne
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kuchnia gruzińska
Chinkali - gruzińskie pierożki Adżika z pomidorami i jabłkiem Gruzińskie herbaciane
Chaczapuri Chinkali pierożki gruzińskie Ryba gotowana w ziołach
Liobios Chorba wg Mychy Mchali

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane