Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Chińskie danie domowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Domowa chińszczyzna doprawiona w odpowiedni sposób zawsze smakuje.

Chińskie danie domowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chińskie danie domowe

 

  • 3 woreczki ryż,
  • 3 sztuki marchewka,
  • 1 sztuka pierś z kurczaka,
  • 1-2 sztuki cebula,
  • 1 sztuka papryka czerwona,
  • 1 sztuka papryka zielona,
  • ok. 10 sztuk grzybki mung,
  • 1/2 słoika pędy bambusa,
  • 2-3 łyżki olej,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz czarny mielony Prymat,
  • 1-2 łyżki sos sojowy

Sposób przygotowania:

Chińskie danie domowe
Piersi z kurczaka pokroić w kosteczkę. Oprószyć je solą oraz pieprzem. Marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebule pokroić w półplasterki. Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Grzybki mun pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pierś z kurczaka i podsmażać. Uprzednio wymoczone i pokrojone w paski grzybki mung( przeważnie używam suszonych) dodać do mięsa wraz z warzywami zaczynając od marchewki, następnie cebulę, pędy bambusa i obie papryki, następnie dodać sos sojowy. Całość dusić( najlepiej w woku) do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ryżem.
Chińskie danie domowe
Chińskie danie domowe
Chińskie danie domowe
Chińskie danie domowe