Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pierogarnia u Buni

,,Chińskie” pierożki z patelni :

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pierogi inspirowane kuchnią chińską .

,,Chińskie” pierożki z patelni :

Składniki:

,,Chińskie” pierożki z patelni :

 

  • 1 ½ szklanki mąki + mąka do podsypania przy wałkowaniu
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • sól
  • 3 łyżki oleju
  • przyprawa do dań chińskich w woka
  • trawa cytrynowa ( mielona )
  • pieprz mielony
  • sos sojowy
  • 20 pełnych łyżeczek mielonego gotowanego mięsa z kurczaka
  • 1 marchewka

 

Sposób przygotowania:

,,Chińskie” pierożki z patelni :
Marchew obrać i utrzeć na tarce ( grube oczka ) i podsmażyć na łyżce oleju. Dołożyć mięso .Smażyć mieszając .Doprawić sosem sojowym , pieprzem, trawa cytrynową , przyprawą do dań chińskich z woka .
Mąkę pszenna zmieszać z ziemniaczaną , dodać szczyptę soli i zaparzyć wrząca wodą . Wyrobić sprężyste ciasto. Podzielić na 20 części .Przykryć ściereczką . Rozwałkowywać poszczególne kawałki na okrągłe placuszki .Na środek kłaść farsz .Zbierać ciasto tak by tworzyły się sakiewki.
Na głębokiej patelnię wlać 2 łyżki oleju. Poruszyć patelnią tak bo olej natłuścić dno. Ułożyć sakiewki .Nalać na patelnię wody tak by sięgała prawie zakrywała pierożki, wsypać ½ łyżeczki soli . Doprowadzić do zagotowania wody i gotować pod przykryciem na małym gazie 2 minuty od zagotowania .
Wyjąć łyżką cedzakową .
Podawać zgodnie z upodobaniem polane masłem lub z sosem sojowym do maczania lub surówkami doprawionymi trawą cytrynową .
Ja podałam na surówce z tartej marchewki z tartym ogórkiem i mandarynkami doprawioną słodko pikantnym Sosem śliwkowym z imbirem ( Plum sauce ), trawą cytrynową i olejem.