eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Chińszczyzna Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybka potrawa chińska z kurczakiem, świeżymi warzywami, bambusem i makaronem chińskim bez gotowania.

Chińszczyzna Eli

Składniki:

Chińszczyzna Eli

mięso

  • 2 podwójne piersi kurczaka
  • 1 opakowanie przyprawy grill do kurczaka

warzywa

dodatki

  • 3 pomidory
  • 1 puszka pędów bambusa
  • 10 łyżek oleju
  • 2 paczki makaronu wstążki ryżowe bez gotowania
  • natka pietruszki do dekoracji

przyprawy

Sposób przygotowania:

Chińszczyzna Eli

przygotowanie kurczaka

Chińszczyzna Eli
Zamarynowanego w przyprawie i oleju kurczaka obsmażyć ze wszystkich stron.

Kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić piersi kurczaka w słupki, dodać przyprawę, 4 łyżki oleju i wymieszać. Włożyć kurczaka do lodówki na 3 godziny. Patelnię rozgrzać, włożyć kurczaka i obsmażyć ze wszystkich stron. Kurczaka przełożyć do większego rondla.

przygotowanie cebuli

Chińszczyzna Eli
Obrane z łupinek cebule pokroić w małe piórka.

Cebule obrać z łupinek i pokroić. Czosnek obrać i drobno pokroić. Cebulę i czosnek przesmażyć i dodać do mięsa.

przygotowanie papryki

Chińszczyzna Eli
Umytą i obraną z szypułki i nasion paprykę pokroić w słupki i podsmażyć.

Paprykę umyć, wykroić szypułkę i usunąć nasiona. Pokroić paprykę w słupki i podsmażyć na pozostałym oleju na patelni po kurczaku. Paprykę dodać do rondla.

przygotowanie marchewki

Chińszczyzna Eli
Obrane i umyte marchewki pokroić w zapałkę.

Marchewki obrać,umyć i pokroić w zapałkę i obsmażyć. Marchewkę dodać do rondla.

przygotowanie pomidorów

Chińszczyzna Eli
Obrane ze skórki pomidory pokroić i obsmażyć

Górę pomidorów naciąć na krzyż i zalać je wrzącą wodą. Po 2 minutach pomidory odcedzić i na chwilę zalać zimną wodą. Odlać wodę, zdjąć skórkę z pomidorów i je pokroić. Obsmażyć pomidory na oleju pozostałym po smażeniu pozostałych składników.

przygotowanie dania

Cukinie umyć i odciąć końcówki. Pokroić cukinię w zapałkę, obsmażyć i przełożyć do rondla. Dodać odsączone pędy bambusa. Całość doprawić solą,pieprzem,wymieszać i jeszcze chwilę razem smażyć.

przygotowanie makaronu

Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Na talerzach rozłożyć makaron,na środek każdego talerza wyłożyć chińszczyznę i udekorować natką pietruszki. Smacznego!


Tagi:

dania makarony