MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Chińszczyzna na ostro

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Świetna propozycja na bezmięsny obiad, bardzo sycąca. Lekka odskocznia od codziennej kuchni - dla osób lubiących ostre smaki (pozostali mogą zrobić delikatniejszą wersję;)

Chińszczyzna na ostro Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chińszczyzna na ostro

 

  • 2 torebki ryżu
  • 2 marchewki
  • 15 g grzybów Mun
  • 2 papryki czerwone
  • 1 mała cebula
  • 1/2 dużego pora
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżeczki przyprawy do dań chińskich
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy curry
  • szczypta pieprzu
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Chińszczyzna na ostro
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie z 1/2 kostki rosołowej - dzięki temu będzie bardziej aromatyczny, lekko zmieni kolor. Grzyby Mun moczymy 20 minut w gorącej wodzie, następnie wstawiamy na palnik i gotujemy 10 minut od momentu zabulgotania wody. Paprykę i cebulę drobno siekamy, por kroimy w pół talarki. Marchewki myjemy, obieramy i kroimy w małe, cienkie i krótkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulkę, dodajemy marchewkę, chwilę dusimy i dodajemy paprykę oraz pora. Dusimy pod przykryciem 5 minut, dodajemy ugotowane grzyby Mun (ja kupiłam krojone, jeśli są w całości trzeba je po ugotowaniu posiekać). Dodajemy przyprawy. Razem smażymy pod przykryciem około 15 minut na niezbyt dużym ogniu (co jakiś czas mieszamy). Ryż wykładamy na talerz za pomocą obręczy (ja użyłam miarki) lub łyżki do lodów, dokładamy potrawkę z patelni. W wersji uproszczonej - ryż mieszamy z potrawkę na patelni, podajemy łącznie.
Chińszczyzna na ostro
Grzyby po wymoczeniu we wrzątku gotujemy 10 minut
Chińszczyzna na ostro
Po zeszkleniu cebulki dodajemy marchewkę
Chińszczyzna na ostro
Następnie dorzucamy posiekaną paprykę oraz pora
Chińszczyzna na ostro
Jako ostatnie wrzucamy na patelnię grzyby Mun