p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Chipsy kartoflane wg Piotra - 2

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

chipsy kartoflane o smaku prażonej cebulki

Chipsy kartoflane wg Piotra - 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chipsy kartoflane wg Piotra - 2

 

  • 10 kartofli
  • 1 litr oleju rzepakowego
  • przypraw do posypania po usmażeniu: 3 mini kostki- cebulka, 1 łyżeczka soli, 1/5 łyżeczki chilli

Sposób przygotowania:

Chipsy kartoflane wg Piotra - 2
Kartofle obieramy z łupin, dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ścieramy je w plastry ustawiając najcieńszą opcję. Do garnka wlewamy litr oleju, który należy doprowadzić do wrzenia. Wrzucamy partiami plastry kartofli i smażymy je na złoto z obu stron. Wyciągamy je za pomocą łyżki cedzakowej na rozłożony ręcznik papierowy aby odsączyć je z nadmiaru oleju. Następnie posypujemy je przygotowaną mieszanką przypraw: rozkruszamy 3 mini kostki cebulka, dodajemy 1 łyżeczkę soli i 1/5 łyżeczki chilli, po doprawieniu zsypujemy chipsy do szklanej miski.Czynność powtarzamy, aż usmażymy wszystkie plastry kartofli.
Chipsy kartoflane wg Piotra - 2
Ścieramy kartofle w plastry ustawiając najcieńszą opcję
Chipsy kartoflane wg Piotra - 2
Wrzucamy partiami plastry kartofli i smażymy je na złoto z obu stron
Chipsy kartoflane wg Piotra - 2
rozkruszamy 3 mini kostki cebulka, dodajemy 1 łyżeczkę soli i 1/5 łyżeczki chilli
Chipsy kartoflane wg Piotra - 2
Wyciągamy je za pomocą łyżki cedzakowej na rozłożony ręcznik papierowy

Tagi:

przyprawy