Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 601]

Chipsy z cukinii

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 60
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna i zdrowa przekąska, która bardzo łatwo przygotować. Z 200 g cukinii wychodzi 30 g pysznych chipsów!

Chipsy z cukinii

Składniki:

Chipsy z cukinii

 

Sposób przygotowania:

Chipsy z cukinii

Cukinia:

Chipsy z cukinii
Najlepiej, aby cukinia była młoa i cienka.

Cukinię należy umyć i dokładnie wytrzeć, a następnie pokroić w cienkie plasterki o grubości 3 mm.

Przyprawy:

Chipsy z cukinii
Najlepszy jest olej rzepakowy lub oliwa z oliwek.

Olej i przyprawy umieścić w niewielkiej miseczce i dokładnie wymieszać.

Przygotowanie chipsów:

Chipsy z cukinii
Cukinia nie może na siebie nachodzić, aby chipsy suszyły się równomiernie.

Pokrojoną cukinię ułożyć na ręczniku kuchennym i dociskając - przykryć ją kolejną warstwą ręcznika.

Całość pozostawić na 10-15 minut (by nadmiar wody wsiąkł w papier) i kolejno przełożyć na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.

(Talarki nie mogą na siebie nachodzić.)
Każdy plasterek posmarować (za pomocą pędzelka) doprawionym olejem i delikatnie oprószyć solą morską.

Pieczenie:

Chipsy z cukinii
Moja skala w piekarniku zaczyna się od 120 stopni, więc chipsy piekłam w 120.

Chipsy piec (w rozgrzanym piekarniku) około 1,5 h w 100-120 stopniach.

Po upływie 45 minut pieczenia plasterki cukinii przełożyć na drugą stronę.

Blaszkę wyjąć z piekarnika bezpośrednio po upieczeniu, aby cukinia nie przypaliła się.

Gotowe chipsy powinny być chrupiące i nie przypalone - tak jak na zdjęciu.