migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1157]

Chipsy z jarmużu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

W tym roku po raz pierwszy w moim warzywniaku zawitał jarmuż. Najlepiej smakuje nam takie duszony z czosnkiem ale postanowiłam zrobić też chipsy. I okazało się ze takie chipsy to bardzo fajna i smaczna przekąska a do tego zdrowa.

Chipsy z jarmużu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chipsy z jarmużu

 

  • kilka dużych liści jarmużu (po odrzuceniu twardych części ok 300 g)
  • słodka papryka ok 1 łyżeczki
  • sól czosnkowa ok 2 duże szczypty
  • olej rzepakowy do skropienia

Sposób przygotowania:

Chipsy z jarmużu
Liście dokładnie umyć i osuszyć. Podzielić na małe kawałki usuwając twarde części. Ułożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skropić olejem. Wymieszać aby wszystkie kawałeczki liści były pokryte olejem. Następnie oprószyć słodką papryką i solą czosnkową. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C na funkcję termoobieg. Piec ok 10 -15 minut od czasu do czasu mieszając. Ja cały czas pilnuję i wyjmuje chipsy partiami aby się nie spaliły. Gdy jarmuż zaczyna zmieniać kolor z zielonego na brązowawy to znaczy że już chips jest gotowy, poza tym czuć w ręce że jest gotowy bo jest suchy i kruchy. 
Chipsy z jarmużu
Etap 1 Liście dokładnie umyć i osuszyć. Podzielić na małe kawałki usuwając twarde części. Ułożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Chipsy z jarmużu
Etap 2 Skropić olejem. Wymieszać aby wszystkie kawałeczki liści były pokryte olejem. Następnie oprószyć słodką papryką i solą czosnkową.
Chipsy z jarmużu
Etap 3 Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C na funkcję termoobieg.