Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 614]

Chipsy z jarmużu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Prosta, smaczna i dietetyczna przekąska. Są dość popularne w Kanadzie. Można jed doprawić według własnego smaku.

Chipsy z jarmużu

Składniki:

Chipsy z jarmużu

 

  • 5 dużych garści jarmużu lub 1 opakowanie gotowego ze sklepu
  • oliwa z oliwek (użyłam oleju czosnkowego)
  • przyprawy (wg gustu)
  • sól

Sposób przygotowania:

Chipsy z jarmużu
Dużą blachę (może być ta od piekarnika) wysłać papierem do pieczenia i delikatnie wysmarować olejem.

Liście jarmużu (jeśli są świeże, nie z torebki) - umyć osuszyć i oddzielić od łodyg. Następnie porwać je na mniejsze kawałki (ale nie na drobne, bo się skurczą), luźno rozsypać na uprzednio przygotowanej blasze i skropić oliwą.

Jarmuż oprószyć solą i przyprawami według własnych preferencji. Całość delikatnie przemieszać. Piec w rozgrzanym piekarniku - około 15 minut w 180 stopniach. Należy uważać, aby się nie przypaliły i najlepiej co jakiś czas sprawdzać efekt pieczenia. Powinny być chrupiące.