KarolinaS

KarolinaS

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

chleb bananowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smakowity chlebek bananowy- słodki i chrupiący, można dodać orzechy lub rodzynki. Polecam!

chleb bananowy

Składniki:

chleb bananowy

 

  • 3 dojrzałe banany
  • 1/4 kostki masła
  • pół szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1jajo
  • łyżka cukru waniliowego
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

chleb bananowy
Masło roztapiamy w małym rondelku. Banany obieramy i rozgniatamy dokładnie widelcem na papkę. Masło studzimy a następnie mieszamy je z bananami. Mąkę przesiewamy z cukrem waniliowym i sodą i dodajemy do papki. Wsypujemy także cukier, wbijamy jajo i wszystko dokładnie mieszamy lub miksujemy. Nie zapomnijmy dodać też szczypty soli. Chlebek pieczemy w natłuszczonej formie w piekarniku rozgrzanym do ok. 180 stopni przez ok 45-50 minut (doglądając). Smacznego!

Tagi:

chleb