bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 805]

Chleb bezglutenowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kilkakrotnie podchodziłam do pieczenia chleba bezglutenowego, korzystałam z różnych przepisów i żaden mi nie odpowiadał. Postanowiłam zmieszać kilka rodzaj mąk naturalnie bezglutenowych, i wreszcie uzyskałam chleb jakiego szukałam.

Chleb bezglutenowy

Składniki:

Chleb bezglutenowy

 

  • 1,5 szklanki maki gryczanej
  • 0,5 szklanki mąki z ryżu brązowego
  • 0,5 szklanki mąki z amarantusa
  • 0,5 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 0,5 szklanki zakwasu gryczanego
  • 3 łyżki otrąb gryczanych
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 3 łyżki sezamu
  • 500 ml. wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka ksylitolu

Sposób przygotowania:

Chleb bezglutenowy
Zmielony len wsypujemy do miski, zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy do ostudzenia, powinno być letnie.

Do miski wsypujemy wszystkie rodzaje mąki, ziarna słonecznika i sezamu, otręby gryczane, dodajemy zaparzony len, zakwas gryczany, sól oraz ksylitom.

Wszystko miksujemy na gładką masę, odstawiamy pod przykryciem na dwie godziny. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę, wyrównujemy łyżką, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 6-8 godzin. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.

Upieczony chleb układamy na metalowej kratce i pozostawiamy do ostudzenia.

Tagi:

chleb pieczywo